Povratak

Izraslina ispunjena gnojem ispod vilice psa - apsces | Otekline na tijelu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Mom psu je izašla izraslina na vratu ispod vilice. Ta izraslina povremeno ispušta gnoj pa splasne, ali se ubrzo nakon dan-dva pojavi ponovo. Plašimo se da nije tumor u pitanju. Vodili smo je veterinaru i dobila je inekciju, ali ne pomaže. Da li je to nešto mnogo opasno? Jovan

O: Otekline na tijelu mogu biti različito porijekla, kao što u apscesi, hematomi, tumori, ubodi insekata, fistule, pustule, karbunkule, ciste itd.

Po informacijama koje ste naveli i uz prisustvo gnoja, pretpostavljam da se radi o apscesu. Apsces predstavlja nakupinu gnoja u novostvorenoj šupljini. Predstavlja ustvari prirodnu obranu organizma od infekcije koju je on izolirao u čahuru. Apsces se manifestira lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina i bol te fluktuira tj pomičan je na dodir. Obično je akutnog tijeka, ali može postati i kronično oboljenje. Liječi se lokalno evakuacijom gnoja, pretraživanjem unutrašnjosti šupljine i tretiranjem sa nekim antiseptikom uz eventualno postavljanje drena. Uz lokalnu terapiju najčešće se primjenjuje i antibiotik.

Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenu šupljinu u tkivu. Nastaje (kao i apsces) zbog djelovanja traume, gdje krv pod pritiskom iz krvne žile ulazi u tkivo. Hematom je bezbolan, netemperiran, fluktuirajuća oteklina koje tijelo postupno samo resorbira ovisno o mjestu i veličini te je ispunjen krvi ili serumom. Ukoliko je veći, potrebna je obrada i ispuštanje sadržaja te eventualno liječenje po potrebi.
 
Pustula predstavlja gnojni mjehurić, furunkula je čir dlačnog tobolca a karbunkul je čir nastao spajanjem više furunkula.

Tumori su novotvorevine koje predstavljaju nekontrolirano bujanje tkiva te mogu biti zloćudni i dobroćudni. Sama tvorba se prati, koliko se mijenja ili raste, može se punktirati sadržaj za citološku pretragu te se eventualno može  kirurški odstraniti i patohistološki pregledati odstranjeno tkivo.

Svakako je za točnu dijagnozu i pravilno liječenje potreban klinički pregled kojim će se palpacijom i dodatnim pretragama dobiti uvid u samu prirodu strukture.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr